kids encyclopedia robot

Léonard Forest facts for kids

Kids Encyclopedia Facts
Quick facts for kids
Léonard Forest
Léonard Forest.jpeg
Forest in 2009
Born January 17, 1928 (1928-01-17) (age 93)
Chelsea, Massachusetts, United States
Occupation Author, director, scriptwriter, producer
Years active 1953–2004

Léonard Forest (born 1928) is an Acadian filmmaker, poet and essayist. He was born in Massachusetts, United States, and grew up in Moncton, New Brunswick, Canada.

He has worked at the National Film Board from 1953 to 1980 and was involved in about 130 films, either as director, producer, script-writer.

Filmography

As director

  • La femme de ménage (1954)
  • Les aboiteaux (1955) co-directed with Roger Blais
  • Pêcheurs de Pomcoup (1956)
  • Le monde des femmes (1956)
  • Amitiés haïtiennes (1957)
  • The whole world over (1957)
  • Bonjou' soleil (1957)
  • À la recherche de l'innocence (1964)
  • Mémoire en fête (1964)
  • Les Acadiens de la dispersion (1968)
  • Acadie libre (1969)
  • Out of silence (1970)
  • La noce est pas finie (1971)
  • Un soleil pas comme ailleurs (1972)
  • Saint-Jean-sur-ailleurs (1980)
  • Portrait: Gerald Squires of Newfoundland (1980)

As script writer

  • Les aboiteaux (1955)
  • Les midinettes (1955)
  • Pêcheurs de Pomcoup (1956)
  • La vie est courte (1956)
  • Amitiés haïtiennes (1957)
  • Bonjou' soleil (1957)
  • L'héritage (1960)
  • À la recherche de l'innocence (1964)
  • Mémoire en fête (1964)
  • Les Acadiens de la dispersion (1968)
  • Un soleil pas comme ailleurs (1972)
  • Saint-Jean-sur-ailleurs (1980)
  • Portrait: Gerald Squires of Newfoundland (1980)

As producer

  • Panoramique six films made for television (1957–1958)

including:

  • Les Brûlés
  • Le maître du pérou
  • Il était une guerre
  • Les mains nettes
  • Les 90 jours
  • Le monde du travail five films (1957–1958)
  • L'Urbanisme (1957–1958)
  • La drave(1957–1958)
  • Series «Profils et Paysages» (1958–1959)

including:

  • Germaine Guèvremont, romancière
  • John Lyman, peintre
  • Félix Leclerc, troubadour
  • Charles Forest, curé-fondateur
  • Fred Barry, comédien
  • Henri Gagnon, organiste
  • Marius Barbeau, anthropologue
  • Pierre Beaulieu, agriculteur
  • Lionel Groulx, historien I
  • Lionel Groulx, historien II
  • Les Petites Sœurs, religieuses cloîtrées
  • Georges Vanier, soldat, diplomate et gouverneur-général
  • Édouard Simard, industriel I
  • Édouard Simard, industriel II
  • St-Denys Garneau, poète
  • Wilfred Pelletier, musicien
  • Alfred Desrochers, poète
  • Cyrias Ouellet, homme de science
  • La canne à pêche (1959)
  • Normétal (1959)
  • L'immigré (1959)
  • La canne à pêche (1959)
  • Au bout de ma rue (1960)
  • L'héritage (1960)
  • La misère des autres (1960)

Published works

  • Saisons antérieures poetry (1973) at Éditions d'Acadie
  • Comme en Florence poetry (1980) was awarded the prix France-Acadie
  • La jointure du temps essays (1998) at Éditions Perce-Neige, was awarded the Prix Champlain 1999
  • Le pommier d'août poetry (2001) at Éditions Perce-Neige
  • Les trois pianos children's book (2003) at Éditions Bouton d'or Acadie
  • Ni queue ni tête children's book (2004) at Éditions Bouton d'or Acadie

Josette Déléas, Léonard Forest ou le ragard pionnier, Centre d'études acadiennes, Moncton, 1998

kids search engine
Léonard Forest Facts for Kids. Kiddle Encyclopedia.