kids encyclopedia robot

Municipal Asphalt Plant facts for kids

Kids Encyclopedia Facts
Municipal Asphalt Plant
Asphalt Green arches jeh.JPG
(2008)
Location Between 90th and 91st Streets, New York, New York
Area less than one acre
Built 1941
Architect Ely Jacques Kahn & Robert Allan Jacobs
Architectural style Parabolic arch
NRHP reference No. 80002702
Quick facts for kids
Significant dates
Added to NRHP May 23, 1980

The Municipal Asphalt Plant is a historic building on the Upper East Side of Manhattan in New York City. The building was built from 1941 to 1944 by architects Ely Jacques Kahn and Robert Allen Jacobs.

The building was made in a style that fit the residential character of the surrounding neighborhood, while also being industrial. The interior of the plant was designed first, and the exterior of the building was designed based on the internal structure. The exterior was designed with four arched ribs, constructed with reinforced concrete. The arch reduced unused space, stresses, and the need for extraneous reinforced steel. It uses reinforced concrete, a cheaper alternative that had been experimented with in Europe, but not used to any great effect.

The plant was erected with surrounding structures. Several of these structures, such as the storage facility and the conveyor, were torn down in 1968. It currently serves as home to Asphalt Green, a pool and fitness center that opened in 1984. It was made a New York City designated landmark in 1976 and was added to the National Register of Historic Places in 1980.

Architecture

Built for the Manhattan borough president's office by architects Ely Jacques Kahn and Robert Allen Jacobs, the Municipal Asphalt Plant was built from 1941 to 1944. Although an asphalt plant had stood there previously, that asphalt plant had become outdated, as the surrounding neighborhoods transformed from semi-commercial to residential. However, Borough President Stanley Isaacs felt that the neighborhood remained the ideal location for an asphalt plant because the location of the neighborhood minimized the need for the trucking of raw materials through the streets.

The new asphalt plant was made in a style that would be an industrial structure, but also more suited towards the residential character of the neighborhood. The interior of the plant was designed first, and the exterior of the building was designed based on the internal structure. The exterior was designed with four arched ribs, constructed with reinforced concrete. They are spaced twenty two feet apart, eighty four feet and six inches high, and ninety feet wide. The sides of the ribs have windows a third of the way up the walls. The arch was more efficient than the more conventional form of a rectangle, which would have resulted in unused space at the top of the building. The arch further reduced stresses and the need for extraneous reinforced steel. Meeting this need was important because the United States was entering World War II, which made reinforced steel very expensive. One of the most significant aspects of this building is its use of reinforced concrete, a cheaper alternative that had been experimented with in Europe, but not used to any great effect.

The asphalt plant also had two supporting structures: a rectangular storage facility for the raw materials that trucks had brought in and a conveyor belt that brought the raw materials to the mixing plant.

Significant alterations

The surrounding structures, such as the storage facility and the conveyor, were torn down in 1968 because the mixing plant was no longer functioning as a mixing plant. Designated a New York City landmark in 1972, the city added a 100-yard-long (91 m) recreation field. The City contributed $1.6 million in Federal Community Development Funds from the U.S. Department of Housing and Urban Development. There were plans to remake the Municipal Asphalt Plant into three high rise buildings and a new school. However, George and Annette Murphy challenged these plans and argued for the remaking of the Municipal Asphalt Plant into a recreational center because the area was already twice as dense as the rest of Manhattan, the area had two underutilized schools, and this was the last remaining land that could be used for the recreational center that this area lacked. The architects for this project were Pasanella + Klein. This meant massive changes to the structure of the interior of the building. For instance, the main entrance is now where trucks would have been received and the main gymnasium is now on the top floor where the cement used to be mixed. They also infilled the entrance with glass blocks and used new materials. In 1993, a new building was added to Asphalt Green because the original remaining building had reached maximum capacity. This building was designed by Richard Dattner.

kids search engine
Municipal Asphalt Plant Facts for Kids. Kiddle Encyclopedia.