kids encyclopedia robot

Davenport House (New Rochelle, New York) facts for kids

Kids Encyclopedia Facts
Quick facts for kids
Davenport House
NewRochelleNY DavenportHouse.jpg
Davenport House in 2018
Location 157 Davenport Road,
New Rochelle, New York
Built 1859, with later additions
Architect A. J. Davis;
Frederick H. Coles;
Smelling and Potter;
Parish and Schroeder
Architectural style Gothic Revival
NRHP reference No. 80002791
Added to NRHP April 30, 1980

The Davenport House, also known as Sans-Souci, is an 1859 residence in New Rochelle, New York, designed by architect Alexander Jackson Davis in the Gothic Revival style. The "architecturally significant cottage and its compatible architect-designed additions represent a rare assemblage of mid-19th through early 20th century American residential design". The house was listed on the National Register of Historic Places in 1980.

Setting

The home is located in a residential section of New Rochelle, a suburb just north of New York City. The sprawling 11,216-square-foot (1,042.0 m2), 39 room house is one of the largest in the area and is deeply set back from Davenport Road. The house's original setting included several undeveloped acres. Today, upper-middle and upper-class, single-family detached housing surrounds the property on all four sides. The property boasts mature trees, numerous bushes, a large front lawn, a circular driveway and stone entrance pillars, with wrought-iron fence and gates.

History

The cottage was built in 1859 for Lawrence Montgomery Davenport whose great grandfather had purchased the extensive Sound shore property known today as Davenport Neck. At the time of its construction in 1858, only a handful of dwellings were located on the promontory including several owned by Davenport's close relatives. With a commanding view of Long Island Sound, meadows, and groves of fruit trees, the property was ideally situated for Davis' scenic sense. The original 1+12-story blue-stone cottage features a large center gable, bargeboards, symmetrical chimneys, decorative shields, and diamond-paned oculi windows.

Mrs. Anthony Walton White Evans purchased the home in 1865, and in 1871 hired Davis to design a one-story wing on the south side of the house. The addition included a library, semi-circular billiard room and conservatory. In 1875, the family hired architect Frederick Coles to add a similar wing on the north side. Shortly after, a second story was added to both the north and south wing adding numerous bedrooms and bathrooms to both. In 1912 the north wing was further expanded and includes the large kitchen, pantry, a small dining room, and second stairwell.

The home remained in the Evans family until 1922 when its next owner, Leroy Frantz, transformed the first floor of the southern wing into a ballroom.

Design

All rooms in the building have "intricately designed parquet floors". The main entrance hall has an open staircase, molded cornices, and a red marble fireplace. The semi-circular library has a wood-panelled ceiling, a fireplace and bookcases. The former billiard room has molded cornices, dado, and sliding interior shutters. The parlor and dining room have molded cornices, glazed sliding doors, and red marble fireplaces. Some of the other rooms have fireplaces and the semi-circular master bedroom has a sleeping porch.

The interiors of the house and its period additions are largely unchanged. Original A. J. Davis details are abundant and include crenelated cornices in the parlor and dining room, original marble mantelpieces and decorative corbels in two second-floor bedrooms.

kids search engine
Davenport House (New Rochelle, New York) Facts for Kids. Kiddle Encyclopedia.